onsdag 26 maj 2010

Ett anspråkslöst förslag

Jag skulle vilja att följande läggs till protokollet:

- En vecka innan betygsättning bör varje lärare sättas i karantän att kontemplera över året som gått.

- Utifrån detta bör läraren ha tillgång till alla styrdokument samt en av Skolverket utsedd expert som opartiskt kan svara på alla svåra undantagsfrågor.

- Läraren bör, om hon har fler än 180 elever, få ett lönetillägg á 100 kronor per betyg. På detta vis kan hon åtminstone köpa sig en mjukglass om dagen under hela sommarlovet.

- Elever som kommer med halvtaskiga halmesyrer till försök att rädda ett betyg till godkänt bör genast sättas i en stol framför sin rektor där han/hon får förklara varför de är så förtvivlat sent ute. Sedan bör eleven tvingas skriva en utredande uppsats om vem som borde betala den övertid som åläggs den helgarbetande läraren samt ett förslag på hur läraren ska kunna ta igen förlorad tid med barnen.

- Samtal från likaledes förtvivlade föräldrar undanbedes. Om eleven är 18 år får han/hon rösta, gå på puben, framföra fyrahjuliga fordon samt ingå äktenskap. Föräldrar brukar undanbedas som särskilt aktiva parter i samtliga av dessa tilldragelser och bör således inte heller göra sig besvär nu.

Framför allt bör läraren i fråga, som tidigare under läsåret bestämt sig för att vara kallsinnig och hårdhjärtad i betygsättningstid, inte visas någon nåd om hon gör avkall på de beslut som tidigare fattats. Gör hon det bör hon omgående klistras fast vid en kateder och tvingas lyssna till undermåliga redovisningar till dess öronen faller av.

1 kommentar:

Greta Garn sa...

du har så rätt så rätt, hatar betygssättning, det finns alltid ångest över vissa elever...