söndag 4 april 2010

Läst och lyssnat

P3 Dokumentären bjuder på många skatter och under helgens göranden har jag lyssnat på det ena intressanta efter det andra i min iPod.

"Det skulle handla om meningen med livet" är programmet som låter röster tillhörande människor i olika åldrar resonera kring meningen med livet. Elizabeth, 91 år, stjäl showen och fångar mitt intresse med orden "Livet är livet och så är det inte mer med det". Hon berättar om hur hon haft makar, älskare, cyklat runt i Europa, halvt slagits med nazister för att hon inte ansåg att det fanns några olika raser, hon talar flera olika språk och säger att man inte blir fet av potatis. Många visheter levererade med vass skärpa och oändligt mycket humor.

"Jag heter Joakim" är dokumentären om en pojke som inte passar in i en vanlig skolklass. Här nämns inget om handlingsplaner eller hur lärarna tänkt när omplacering efter omplacering genomförts. Här är Joakim, nio eller tio år gammal, som har en bandspelare på sig och får fria händer att tala, tänka, intervjua klasskamrater och samtala med sin mamma. Fantastisk inblick i en helt annan värld.

"Ny demokrati" är en skrämmande berättelse om hur ett skämt blev verklighet. Bert Karlsson var frustrerad och tänkte högt att han borde starta ett parti. Där skulle bl.a. Drottning Silvia få vara Invandrarminister. På frågan vem han skulle välja som statsminister svarade han Ian Wachtmeister, eftersom Bert sett honom göra succé i Gäst hos Hagge. När greven Wachtmeister fick höra detta hörde han av sig till Bert och på den vägen blev det.

Lokal historia berättas om i programmet "Natten mot den 3 mars 1940" där det berättas om Sveriges värsta terrorattack, dvs. attacken mot Norrskensflamman i Luleå. Under Finska Vinterkriget var slagordet "Finlands sak är vår", men det fanns också människor som inte var av samma åsikt. Detta resulterade i bombning av Norrskensflamman där två vuxna och två barn dog. De skyldiga var bland annat polischefen, men de blev inte dömda för mord, utan för skadegörelse. En fruktansvärd berättelse som är värd att komma ihåg.

Nu ska fler program laddas ner, bl.a. den om Hormorslyret, kidnappningen av Erik Westerberg, Rasbiologin och Hagamannen.

Barnen somnar numera till Finvisan, en fantastisk liten sång som får dem att le och känna sig precis så fina som de faktiskt är:

Fin är du när du går till din vän,
fin är du när du kommer igen.
Fin är du, fin vill du vara,
~du är fin.
Fin är du, fin vill du vara,
~du är fin.

Fin är din fader, fin är din mor,
fin är din syster, fin är din bror.
Fin är du, fin vill du vara,
~du är fin.
Fin är du, fin vill du vara,
~du är fin.

Inga kommentarer: