måndag 3 december 2012

Det här med Gud...

...eftersom det verkar ska bli gudlöst på riktigt. Jesus drev ut månglarna ur templet och nu verkar det som om Skolverket kör ut Gud ur kyrkan. Jag är inte förvånad. Jag är mer förvånad över att det finns någon som blir förvånad.

Så skit i det bara. Strunta i adventsträffen i kyrkan. Låt bli att fira examen i kyrkan. Låt bli att fira jullov, påsklov och allhelgona. Ställ in luciafirandet.

Varför ska vi vara lediga? För att någon för mer eller mindre två tusen år sedan kanske eller kanske inte bjöd sina närmaste på en sista måltid innan han kanske eller kanske inte blev avrättad? Efter det att han kanske eller kanske inte uppstod blev det i alla fall så att ett stort stövelliknande land tre hundra år senare fick för sig att rida på en våg som skvalpade högt upp på de hedniska länderna. Nåja, det verkar ha skvalpat färdigt och jag ska inte dra hela kyrkohistorien från Theodosius förbi Luther och fram till i dag.

Att det är stiltje i det här landet har varit tydligt sedan år 2000 när kyrka och stat gick skilda vägar. Landet ligger spegelblankt och enda krusningarna på den här pölen är att kyrkan är en tacksam lokal att samlas i, eftersom kommunen har så förtvivlat dåligt med utrymmen som av bl.a. brandsäkerhetsskäl inte kan inrymma hela skolelevantal plus minus några kärn- och plastfamiljer. Nej, det är nog bäst att vi avkristnar det här samhället helt och hållet om det ska bli någon ordning på vad man får säga och inte, vad som är konfessionellt i skolan och vad som inte är det. Döp om loven, avskaffa adventsbuffén, ställ in luciatåget.

En liten, liten nyfiken del av mig skulle finna det omåttligt intressant att följa reaktionerna om kyrkan skulle pröva sätta ner foten. Kanske, för Guds skull (ja, man får ordskämta på det sättet ibland), göra klart att kyrkan är en kyrka för alla, bara inte en kyrka för alla tillfällen.

2 kommentarer:

Andreas Eriksson sa...

Alltså... Var "gillar" jag?

M sa...

Det gjorde du just :)