fredag 9 maj 2008

Operation Ormens huvud - Christina Wahldén

En "vuxenroman" av författaren till bl.a. Kort kjol och Ingen behöver få veta. Här får man möta samma karaktärer som i norrbottensförlagda Till salu och Hedvig Eks arbete med att undersöka kinesiska barns försvinnanden.

Romanen är inte dokumentär på det sättet att allt författarinnan skriver om verkligen har hänt, men faktum kvarstår att mellan 2004 och 2005 försvann 104 kinesiska barn från svenska flyktingförläggningar och ingen vet någonting om vad som hänt dem. Sverige är en mellanlandning när profittörstande personer använder verkliga människor som handelsvara. Det handlar i huvudsak om barn och i de här fallen används de till billig arbetskraft.

Vad gör då Sverige åt de här problemen? Ingenting, eftersom om vi skulle samarbeta med övriga Europa skulle vi bidra till att människosmugglarna i Kina avrättas med dödsstraff och vi kan inte gå med på det. Det är alltså viktigare att smugglarna inte avrättas än att barnen inte far illa.

Som förälder kan man lätt tänka sig in i de kinesiska föräldrarnas situation: deras önskan om att barnen ska få alla möjligheter de inte fått själva, möjlighet till materiellt god standard som de saknar själva, sedan paniken när de inser att barnen försvunnit och att allt som sagts bara är lurendrejeri. Boken berör och upprör och är klart läsvärd.

Inga kommentarer: