fredag 23 maj 2008

Filmer som framkallar Lilleskuttårar

När Lille Skutt gråter ger hans hulkningar utslag på richterskalan och hans tårar fyller depåerna på ett mindre vattenkraftverk. Det här är några filmer som går alldeles utmärkt att se om man vill ha en garanterad snyftstund i soffan.

1. Där människor dör
~Blommor av stål: Så sentimental att jag borde rodna, men den är oemotståndlig. Om kvinnlig vänskap där Julia Roberts dör i slutet varpå Sally Field får ett skönt frispel. Shirley MacLaine äger dock showen.

~Änglarnas stad: Nicholas Cage och Meg Ryan och ett av historiens bästa soundtrack som både återfinns längre ner på sidan, men en annan bra låt kan du höra här.

~Unga kvinnor: Jag har inte läst boken och filmen är inte jättebra, men älskligaste systern som bara önskar alla gott dör efter att ha besökt en sjuk och fattig familj. Boken i fråga florerar i ett avsnitt av Vänner, där Joey och Rachel byter favoritböcker med varandra, och Joey lägger "Little women" i frysen när Beth blir sjuk och dör. Kuriosa: Rachel läser The shining.

~Ömhetsbevis: Jag har en faiblesse för Shirley MacLaine, det bara är så, även om det verkar som om hon är lite av en ragata i verkliga livet också. Fantastisk är hon i alla fall och samspelet mellan henne och Debra Winger i den här filmen är hatkärleksfullt.

~Ciderhusreglerna: Fantastiske Michael Cain som doktor som utför illegala aborter. Lasse Hallström kan han och människoporträtten är så fina i den här höstiga berättelsen.

2. Sentimentalt och effektsökande
~Jag tyckte genuint illa om patriotismen i Patrioten första gången jag såg filmen, men har större och större förlåtelse för hollywoodmanérerna för varje gång jag ser den. Sonen dör, så filmen platsar under punkt ett också, men sedan har vi lilla flickan som slutat prata men som ropar på sin far i slutet. Slemmigt men mättande.

~Scruffy: Tecknad film där mamma hund dör, gullig hund är oönskad och oälskad och när gullig hund väl blir älskad sker förvecklingar och gullig hund håller i det närmaste på att bli avlivad. Försök inte förklara sammanhangen för ett barn medan du kämpar mot tårarna...

~Troja: Hade inte tänkt på just den scenen, men gretagarn påminde mig om när Hector ska möta Akilles i envig och tar farväl av sin familj. My god... Och så är ju Hector så snygg också (Eric Bana).

3. Filmer som hade kunnat bygga på Harlequinböcker
~Medan du sov: Grundberättelse som handlar om kärlek riktad åt ett håll och som genom ovilliga känslor och förvecklingar ändras åt ett annat håll. Mmm, medan du sov. Hörde att filmen från början skulle heta Coma Guy. Inte lite romantiskt som While you were sleeping.

~Kärlekens båda ansikten: Min andra stora favorit, Barbara Streisend. Här är hon den fula ankungen som ingår konvenansäktenskap för att sex bara förstör och då ska hon leva avhållsamt med torre matematikkollegan. Fantastisk film med skönt soundtrack med ingen mindre än Bryan Adams.

~Tio orsaker att hata dig: Den bygger visserligen, löst, på Shakespeares "Så tuktas en argbigga", men grundkonceptet är evigt med motsträviga flickan som faller för bad boyen. Man ser och saknar Heath Ledger.

~Löjliga titeln Hämden är ljuv klingar bättre på engelskans Addicted to love. Skön liten rulle med Matthew Broderick och Meg Ryan som slår sig ihop för att förstöra för sina respektive som fallit för varandra. Inte helt oväntat faller de för varandra.

Listan kan nog göras oändlig:
~Jakten på lycka - megahulkvarning
~Monsters Ball
~Casablanca - typ världens bästa film

Inga kommentarer: