Trerätters middag för fransmännen, kära kollegan och hennes man. Bon, bon. Västerbottensostpaj med romsås och grönsallad till förrätt, kycklingfilégryta och ris till varmrätt och kaffeindränkt chokladtårta med punschgrädde till efterrätt. Det är inte ett exempel på det klassiskt svenska köket, utan snarare - faktiskt - det franska: grädde, mer grädde, smör och mer grädde.
Tre döda renar i diket strax utanför byn var ett av kvällens stora samtalsämne. En annan utdragen konversation gällde surströmmingens vara eller icke vara.
Barnen visade upp sig från sin roligaste och gulligaste sida (kanske för att de fick se film och äta klubbor) men vi höll på att falla av stolen av skratt när treåringen rättade fransmannens uttal på tårta. Inte bara en gång, utan tre.
- Tårta!
- Torrta?
- Tååårta!
- Tooorta?
- Tååååårta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar