onsdag 23 februari 2011

Boktokigt och sexårsspännande

Sexåringen är obehagligt duktig på att få datorn att lyda minsta scroll. Han hanterar min Xperia med lätthet och har skrattat gott åt mormors telefon som inte har en touch-skärm.

Det är en bok! är en bok om en bok. Hängde du med? Jag får samma känsla för den här boken som jag får när jag ser tecknad film tillsammans med barnen. Filmen har barnen som målgrupp, men lägger in roliga detaljer för vuxna att roa sig kungligt åt. Så är det i den här boken också, för hur duktig sexåringen än är på datorer så vet han inte var det innebär att twittra. Lane Smith låter de söta djuren fråga Apan om man kan blogga med den, twittra med den, ladda ned den. Tvärt emot alla läsplattor och iPads så är den här boken just en bok och en mycket trevlig att bläddra i. Treåringen fattar för övrigt ingenting.



Mer spänning har vi då fått i och med nästa bok. I Den skräckslagne stekelsamlaren av Annalena Hedman får vi möta Abbe som är livrädd för kryp. När hon och kompisarna berättar läskiga berättelser om spindlar som lagt ägg i en böld i någons hals blir det alldeles för spännande och hon måste gå hem till mormor och bada bort allt som killar på kroppen. När hon möter bibliotekarien Sven, en hängiven entomolog som insisterar på att Abbe ska titta på hans insektssamling, utlovas stora äventyr.

Det roliga med den här boken är alla svåra ord. Precis när man som högläsande mamma - eller pappa - undrar om man borde förklara ett ord eller två, förklarar Abbe i boken själv att hon fått en fin kalender av sin morfar där hon skriver upp storord. Storord är sådana där ord som vuxna använder och hon plitar således ned både entomolog och tvekäftad sågstekel.

Inga kommentarer: