måndag 5 oktober 2009

Alltså, lågenergilampor...

Jag tänker mig följande scenario. Om några år kommer jag att sitta med mina barn och titta i fotoalbumet och berätta:
- Vet ni att när ni var små då kom ljuset i samma stund som man tryckte på lysknappen.
Barnen kommer att med gapande munnar be mig berätta mer om detta trolleri.
- Ja, förstår ni, att då kostade ett packe lampor bara en tjuga och de gav fullt ljus i samma stund man tände lampan.
Något av barnen kommer att fnissa och be mig sluta skoja.

På samma sätt som läget ligger idag när vi minns och berättar om knackiga skrivmaskiner (men hur gjorde man om man skrev fel?), om tv-apparater utan fjärrkontroll (det var ingen idé att zappa mellan kanalerna, alla två) och att man i bästa fall kunde faxa någon om man behövde någonting a.s.a.p.

Jag blir lite galen på lågenergilamporna. Jag famlar i halvdunkel under tiden den behöver på sig för att stråla med full effekt. Och hur fungerar det med dimmerfunktionen? Eller spelar det ingen roll?

9 kommentarer:

Carola sa...

Hehe, fick en bild framför mig med gapande, förvånade barn. Du är kul du:)

Jadu, vi har dimmer-lågisar i vardagsrummet och det tar kanske 1 sek. så lyser dem som dem ska, men det är ju bara det att den sekunden känns ju otroligt mycket längre än just 1 sek. Men vi är väl "vane-djur", så man vänjer sig tillslut :)
Blir det nå sporthall för er del förresten?
Kram

M sa...

Absolut sporthall! Jag var dum nog att nämna det för E och han har inte pratat om annat sedan dess. Så roligt initiativ att starta upp halltiden igen. Superroligt! Kram!

Charlotte sa...

Det där med tv:n... jag säger ofta till mina barn "kan ni vrida på ljudet lite" (eftersom jag snart är 40 och lite lomhörd...) :) Det sitter liksom fastrotat sedan barnsben när man faktiskt fick gå ända fram till tv:n och VRIDA på knappen.
Dessutom hade vi en tv som mot slutet av sin karriär fick spatt och bilden började flimra. Då fick man gå fram och banka hårt ovanpå den, så stannade bilden igen. Så höll vi på länge, tills det en dag var stenkört. Härliga tider!

Herr Eriksson sa...

Banka på TV:n får mej osökt att tänka på Marve Fleksnes.. DEEEEEO!

Fru Mju sa...

jo, vi har också haft en eländig sort som tog en evighet på sig innan de lyste som de skulle och en del har haft för blått eller för gult ljus. numera köper jag alltid en lampa och testar den hemma innan jag köper fler av samma sort.
faktiskt säger jag ofta till om att vrida ner ljudet! :)

Fru Mju sa...

här gör femåringen stora ögon när hans pappa säger att de varken hade dator eller toalett inne när han var liten!!! :)

MalinKa sa...

Shit...det där gillar jag inte heller med lågenergilamporna...och jag har hittills inte hittat några "snabba" lampor. Jag talar alltså om att det tar så LÄNGE innan man får full belysning. Det lär ju inte vara läge att ha bråttom i midvintermörkrets vardagsmorgon....Kanske får man kliva upp en timme innan...och tända....sedan lägga sig igen en stund...som förr i tiden då folk klev upp i ottan för att göra upp eld =)

Annars har jag inget emot dem direkt. =)

M sa...

Förstå mig rätt. JAg gillar lågenergi, att inte spola vatten i onödan och jag håller aldrig bilen på tomgång. Go miljön, ni vet. Men jag måste hitta några bra lampor som gör att jag behåller min positiva inställning. Märke och inköpsställe mottages tacksamt.

Anonym sa...

Vi sålde en hel del tippex när de srivmarskinerna fanns. Tippex i alla möjliga varianter att pensla det ord som är fel, å vänta tills det torkat det fanns ävne som papper så att man backade tillbaka å skrev samma bokstav igen och det blev vitt.Men snacka om händelse då den halv automatiserade skrivaren kom.... då kunde man skriva en hel rad innan man tryckte enter.... å rätta innan förståss... en rolig och minnesvärd tid. Kommer ihåg när mamma läste hur man skulle göra mickro poppkorn. Ett A4 kuvert 1 msk olja, 3/4 dl poppkorn, blanda oljan och poppkornen väl 3-4 min i mickron salta och ät :) kram sara ö