tisdag 16 december 2014

Jane Austen-dagen

 Det är tydligen Jane Austen-dagen i dag, den 16:e december. Well then. Här kommer min tribut, medlem som jag är i AA (Anonyma Austenister).

När frågan kommer - Vilken av hennes böcker tycker du bäst om? - vet jag att jag borde svara Stolthet och fördom. På frågan varför räcker ett ord: Darcy. Men, nej. Jag måste svara Övertalning.

Det är lite som att äta palt och tänka att det här är ändå det godaste. Tills man äter kroppkakor...

Åter till Jane Austen och hyllningen: hon har fullkomligen överöst eftervärlden med minnesvärda formuleringar, spetsfundiga visdomsord och hon var en kvinna långt före sin tid. Hon gjorde Elizabeth till feminist långt innan ordet var uppfunnet och hon beskrev kärleken så att den väckte magont och gåshud på en och samma gång. Hon är en historisk person som jag mer än gärna skulle träffa.

Första mötet med henne var filmatiseringen av Förnuft och känsla och Emma Thompson blev därefter en husgud. Min gud, vilken fantastisk kvinna. När Darcy dyker i sjön i Stolthet och fördom reagerar äntligen Elizabeth som en vanlig dödlig och håller på att sätta spetsnäsduken i halsen. När Fanny Price får sin Edmund och när Mr Knightley säger att han red genom regnet... Alla kärlekshistorier efter dessa är bara variationer på en lysande förlaga.
Inga kommentarer: