måndag 15 december 2014

Jag mejlar regeringen, stöttar facebookgruppen och ber till Gud. Inte nödvändigtvis i den ordningen.

Samtidigt som lilla Maria Gevokiyan riskerar att bli utvisad står Björn Söder, vice talman (!) och en av riksdagens frontfigurer, och talar om vem som är svensk och inte. Jag blir förtvivlad, förvirrad och rent ut sagt förbannad.

Lilla Maria kom till Jens och Lisa endast sju dagar gammal eftersom hennes biologiska föräldrar inte förmådde ta hand om henne. Nu är hon snart tre år gammal. Migrationsverket har begärt in passfoton som förberedelse för familjens utvisning.

Utvisning i sportsammanhang får man när man har gjort någonting som ska bestraffas. Du får sitta av två minuter, eller resten av matchen om du har dragit på dig matchstraff. Domaren avgör och det sker i ögonblickets ingivelse. Det kan bli fel ibland, men i många fall finns kameror som kan rulla upp händelser i slow motion och på så sätt skipa någon typ av rättvisa med domar i efterhand. Det finns till och med en disciplinnämnd.

Den rättvisan existerar inte i Marias fall. Det handlar inte om två minuters utvisning, utan om ett uppryckande från livet som minst i en fungerande familj. Det handlar om ett uppryckande som innebär att möta ett språk hon inte talar, i ett hus som inte under några omständigheter kan kallas för hem även om ordet barnhem indikerar att så är fallet. Det handlar om ett uppryckande som är större än en enda liten människas öde. Det här är Sverige 2014.

Hur ska jag förklara detta Sverige för mina barn? Hur kan Björn Söder stå och tala om vem som är svensk och inte, när han själv inte ens är människa?

Det är inte mycket jag kan göra, förutom att protestera. Så jag mejlar regeringen, stöttar facebookgruppen och ber till Gud. Inte nödvändigtvis i den ordningen.

Se ett inslag om Maria här. 

Här kan du mejla till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Inga kommentarer: