måndag 23 januari 2017

Läst och tittat

En del böcker har det blivit under julledigheten, men inte lika många som fordom. Å andra sidan ser livet ut så just nu och det är väl bara att acceptera, eftersom kurslitteratur och elevtexter försöker överträffa varandra i ömsesidig förökning. 

För lästips är det bara att gå in på Bokgalleriet för att läsa vidare och det är ändå en del guldkorn som har vaskats fram ut gömmorna. I övrigt är det serier och film som stått för de stora överraskningarna. 

Eye in the sky - en gudomlig Helen Mirren som med en skådespelarensemble to die for guidar publiken genom den omöjliga frågan om när det är rätt att skjuta en missil mot civila. 

Westworld - En fantastisk skådespelarsamling med bland annat Evan Rachel Wood, Anthony Hopkins och Ed Harris i en futuristisk nöjespark där androider knappt går att skilja från människor. Vad händer när androiderna börjar utveckla ett självmedvetande och kräva sina rättigheter och verkar vara bättre införstådda med vad som måste anses vara rätt och fel? 

Skam - det tog tid för mig att närma mig den här norska pärlan, mycket på grund av att så många andra hade haussat upp förväntningarna till astronomiska höjder, men när jag väl hade tryckt på play... så tog det ändå en halv säsong innan jag förstod vad the fuzz was about. Men. Så. Gullat! Favoriten: när Isak berättar för Jonas och Jonas fortsätter äta sin kebab. Jag säger inte mer än - så bäst. 

Walking Dead och Game of Thrones - man måste ju se klart när man ändå har börjat. Walking Dead: det måste ju betyda någonting att lillflickan fick namnet Judit, eller hur? Krigarprinsessa på det? I övrigt - liiiite för långsamt berättande. Jag menar, ska de fortsätta att upprätta små tillflykter som ständigt intas av psykopatiska massmördare samtidigt som det ursprungliga hotet mot mänskligheten blir en perifer väsande kör av odöda? Och GoT: visst har det dött färdigt lite folk nu för ett tag så att vi kan börja skapa lite nya allianser? 

American Odyssey: hon-där-vad-hon-nu-heter som också är huvudrollen i Marcella är fantastisk och serien håller toppklass. Lysande. 

Sherlock: först förstod jag inte storheten med Cumber-mannen, man jösses så bra serien är. Hoppas att ingen någonsin förringar Martin Freemans betydelse för exakt hur bra det är. 

I övrigt står youtube för den största källan till sevärda klipp och om du har torka, så sök upp valfritt tacktal av Hugh Laurie på Golden Globe-galorna. Den senaste bjöd på en känga åt den tillträdande presidenten och det är så där smart, brittisk humor när den är som bäst. 


Inga kommentarer: