måndag 21 december 2015

Middag för hållbar utveckling - utan tillsatt fett

Ta två äpplen som ingen vill äta upp. Ta två apelsiner som du i vanliga fall skulle kasta bort. Köp en kyckling som har fått färre antibiotikakurer än du själv. Ladda upp med en massa kryddor och spela lite bra musik på Spotify.

Hacka äpplena (med skrot och allt) och gör detsamma med apelsinerna. Lägg i botten av en ärvd gjutjärnsgryta tillsammans med blasten från en purjolök.

Proppa den glada kycklingen med apelsin, kryddor, lök... You name it. Vänd den i salt och peppar (och innan dess kan du gnida in den i apelsin så att det fastnar bättre). Lägg den sedan på bädden av äpplena, apelsinerna och löken. Lägg några potatisar runt kycklingen mot kanten och strössla med kryddor (timjan, persilja) innan du kör in allt i ugnen (typ 225* i en dryg timme) innan du avnjuter hela anrättningen.

Vill du ha husmorscredd kan du sila av allt efteråt, krydda upp spadet lite och sedan frysa in. På så sätt har du en höjdarbuljong till nästa gång du ska göra något imponerande i köket. Det tar 10 minuter i förberedelsetid och två minuter att sila av och frysa in, men du får en höjdarrätt till middag och allt sköter sig själv samtidigt som allt är klart... ja, också samtidigt. Inget tillsatt fett, sa jag det? Det är bara en av ytterligare goda ting med det här receptet.

Inga kommentarer: