tisdag 3 mars 2015

I händerna just nu

Jag har återvänt till Stephen King. Efter Doktor Sömn har jag fått mersmak och när den här, 22/11 1963, fanns på bokrean fick den följa med hem - sina 800 sidor till trots.

Ja, den är omfattande, men det är lättläst och jag sitter som klistrad (nästan) hela tiden. Jag har bara kommit en bit på väg, men som det väcker mersmak. Huvudpersonen är en 35-någonting-årig lärare (!) som nyss blivit lämnad av sin tillnyktrade fru och är mentalt lite på dö-sidan av livet. Allt vänder när han 1. Läser en elevuppsats som vänder upp och ner på hans tillvaro 2. När en bekant avslöjar att det finns ett sätt att resa i tiden 3. När denne bekante ger honom ett vansinnigt stort uppdrag.

Omslaget säger allt. På framsidan av boken kan man läsa om hur JFK blivit mördad i Dallas och titeln talar om den specifika dagen. På baksidan av romanen ser det helt annorlunda ut. "JFK undkom attentatsförsök - även fru Kennedy oskadd".

King är en mästerlig berättare och det återstår att se om innehållet håller ända fram, men jag har älskat många av hans tidigare böcker. (Förstå mig rätt, mycket är kvalificerat skräp också.) Bland det högstämda finns allt från Shawshank redemption och Den gröna milen, men även The Shining och Doktor Sömn. Jag återkommer. Jag har bara 600 sidor kvar...

Inga kommentarer: