fredag 30 maj 2008

Tack för tipset!

Tack för fina tips till väninnan som inte vill ha komplicerad läsning! Vissa böcker faller i glömska trots att de varit trevliga att umgås med. Jag känner att jag inte har varit så positiv till mina senaste läsupplevelser, men nu är det lite ändring med det. Om du tittar in på bokgalleriet finns de två senast lästa böckerna avhandlade där.

När jag tittat in hos andra har jag blivit inspirerad till läsning och har därför laddat upp inför lässommaren 2008 - d.v.s. tiden som inte kommer att vikas åt att se fotboll. Bibliotekslånen rymmer därför:
- Häxan från Portobello (Mp3-lyssning)
- Rödhake (Mp3)
- En halv gul sol
- På Chesil Beach

När jag var hemma hos mina föräldrar idag hittade jag dessutom Att välja glädje av Kaj Pollak och faktiskt Madame Terror av Guillou. Man kan ju lägga bort dem om man inte känner för att läsa vidare. Har jag hört.

onsdag 28 maj 2008

Den både kapar och klyver...

När karlar träffas hinner det inte gå många minuter förrän de kommer in på frågan om värmesystem. I skaran av manliga homo sapiens finns det alltid minst en vedeldare (vi) som ska
a) frälsa andra som förletts på villovägar
b) klargöra varför veden måste vara kapad och kluven innan midsommar
c) all the above.

Jag överhörde ett samtal i helgen som bl.a. handlade om en ny maskin som någon i byn hade inhandlat och repliken som framfördes med emfas var: - Och den både kapar och klyver samtidigt. Du förstår! Man gör en hel årsved på en halv dag.

Fantastiskt! Ni hör inte mig klaga över det, men jag skulle vilja fastslå att om, jag upprepar OM, det vore så att männen städade så skulle det redan finnas maskiner som dammsög OCH vaskade samtidigt. Patentet kanske redan är taget?

Sedan vill jag bara tillägga att min man städade igår. Han gör det ibland.

tisdag 27 maj 2008

Lässnobb?

Jag fick frågan om boktips i helgen och blev helt ställd. En bekant frågade om jag inte kunde rekommendera någon bra bok. Personen i fråga meddelade att hon nästan aldrig läste böcker och det fick absolut inte vara deckare. Ändå skulle boken vara lite lättläst och gärna med verklighetsanknytning. Det både hjälpte och stjälpte min frenetiska tankeverksamhet i letandet i minnesbanken...

Jag drog till med Magdalena Graafs Det ska bli ett sant nöje att döda dig. Den är inte direkt välskriven, men den engagerar och är lite som en veckotidning emellanåt. Då meddelar min bekanta att hon läst den, men inte riktigt fattade den. Hmmm. Jag vill inte verka snobbig, men då kände jag att mina möjligheter att ge lästips på någonting enklare och mer fattbart än Magdalena Graaf inte fanns på min meritlista.

Marian Keyes och den genren är ju trevlig och inte så svårläst, men konceptet tilltalade inte objektet. Mission impossible? Förmodligen. Har ni några lästips jag kan vidarebefordra?

Snäll och kanske lite dum

Bo Kaspers Orkester sjunger om att vara snäll och kanske lite dum. Insiktsfullt och dessutom utmärkt musik. Jag är också snäll och kanske lite dum. Blev uppringd av en person som behövde hjälp igår och jag vet att jag ska säga nej en sådan gång. Ändå hör jag mig själv säga att självklart ska jag kolla upp det så hör jag av mig senare.

Dumma, dumma...

måndag 26 maj 2008

Måndagsexemplar?

E är sjuk och har 40.2 grader celcius. Jag gav honom ipren för en timme sedan, men den hade föga verkan. Han har sovit lite på soffan - säkert 25 minuter - och lillebror har hittills idag sovit 55 minuter sammanlagt. Barnen vaknade 05.40. De sover inte bort varken barndom eller sjukdom med andra ord.

Jag då? Jag är inte det minsta tapper. Jag klagar och gnäller över att det är jobbigt = > Men jag ljuger bra, för när chefen ringde och meddelade hur hösten kommer att se ut svarade jag att allt är bra och att tjänstefördelningen var bra. Sedan kände jag hur näsan växte och hur tungan blev svart.

Tröstar mig med att det snart är juni, fotbolls-EM och semester med min signifikante andre - och dessa tre tillsammans borde göra livet lättare.

fredag 23 maj 2008

Sport och film

DN:s nutidstest visar att jag svarar rätt på frågor som handlar om film och sport (Indiana Jones och Van der Sar) men svarar fel på Farc-gerilla och förkortningar på kärnkraftverkssäkerhetsinspektörsgrupper. Illa? Nej, man vinner TP på mina kunskaper också.

Filmer som framkallar Lilleskuttårar

När Lille Skutt gråter ger hans hulkningar utslag på richterskalan och hans tårar fyller depåerna på ett mindre vattenkraftverk. Det här är några filmer som går alldeles utmärkt att se om man vill ha en garanterad snyftstund i soffan.

1. Där människor dör
~Blommor av stål: Så sentimental att jag borde rodna, men den är oemotståndlig. Om kvinnlig vänskap där Julia Roberts dör i slutet varpå Sally Field får ett skönt frispel. Shirley MacLaine äger dock showen.

~Änglarnas stad: Nicholas Cage och Meg Ryan och ett av historiens bästa soundtrack som både återfinns längre ner på sidan, men en annan bra låt kan du höra här.

~Unga kvinnor: Jag har inte läst boken och filmen är inte jättebra, men älskligaste systern som bara önskar alla gott dör efter att ha besökt en sjuk och fattig familj. Boken i fråga florerar i ett avsnitt av Vänner, där Joey och Rachel byter favoritböcker med varandra, och Joey lägger "Little women" i frysen när Beth blir sjuk och dör. Kuriosa: Rachel läser The shining.

~Ömhetsbevis: Jag har en faiblesse för Shirley MacLaine, det bara är så, även om det verkar som om hon är lite av en ragata i verkliga livet också. Fantastisk är hon i alla fall och samspelet mellan henne och Debra Winger i den här filmen är hatkärleksfullt.

~Ciderhusreglerna: Fantastiske Michael Cain som doktor som utför illegala aborter. Lasse Hallström kan han och människoporträtten är så fina i den här höstiga berättelsen.

2. Sentimentalt och effektsökande
~Jag tyckte genuint illa om patriotismen i Patrioten första gången jag såg filmen, men har större och större förlåtelse för hollywoodmanérerna för varje gång jag ser den. Sonen dör, så filmen platsar under punkt ett också, men sedan har vi lilla flickan som slutat prata men som ropar på sin far i slutet. Slemmigt men mättande.

~Scruffy: Tecknad film där mamma hund dör, gullig hund är oönskad och oälskad och när gullig hund väl blir älskad sker förvecklingar och gullig hund håller i det närmaste på att bli avlivad. Försök inte förklara sammanhangen för ett barn medan du kämpar mot tårarna...

~Troja: Hade inte tänkt på just den scenen, men gretagarn påminde mig om när Hector ska möta Akilles i envig och tar farväl av sin familj. My god... Och så är ju Hector så snygg också (Eric Bana).

3. Filmer som hade kunnat bygga på Harlequinböcker
~Medan du sov: Grundberättelse som handlar om kärlek riktad åt ett håll och som genom ovilliga känslor och förvecklingar ändras åt ett annat håll. Mmm, medan du sov. Hörde att filmen från början skulle heta Coma Guy. Inte lite romantiskt som While you were sleeping.

~Kärlekens båda ansikten: Min andra stora favorit, Barbara Streisend. Här är hon den fula ankungen som ingår konvenansäktenskap för att sex bara förstör och då ska hon leva avhållsamt med torre matematikkollegan. Fantastisk film med skönt soundtrack med ingen mindre än Bryan Adams.

~Tio orsaker att hata dig: Den bygger visserligen, löst, på Shakespeares "Så tuktas en argbigga", men grundkonceptet är evigt med motsträviga flickan som faller för bad boyen. Man ser och saknar Heath Ledger.

~Löjliga titeln Hämden är ljuv klingar bättre på engelskans Addicted to love. Skön liten rulle med Matthew Broderick och Meg Ryan som slår sig ihop för att förstöra för sina respektive som fallit för varandra. Inte helt oväntat faller de för varandra.

Listan kan nog göras oändlig:
~Jakten på lycka - megahulkvarning
~Monsters Ball
~Casablanca - typ världens bästa film

torsdag 22 maj 2008

Fotboll vs Hockey

Jag satt uppe i går kväll och såg Champions League-finalen igår kväll och höll aldrig på att få gå och lägga mig. Förlängning och straffar. Dramatik på hög nivå. Sedan visade grabbarna varför fotbollen och inte hockeyn är gentlemännens sport.

När det blir gruff nöjer sig fotbollsstömLet med att vifta fram en lavett medan hockeyditon kastar handskarna och ägnar sig åt misshandel som borde rendera i några månaders fängelse. Om jag skulle vara tvungen att välja mellan de båda sporterna så skulle fotbollen vinna varenda gång. Forever. And ever.

EM närmar sig... Sedan är det OS. Och jag är glad att jag är föräldraledig = >

onsdag 21 maj 2008

Tv-funderingar

Det slår mig nu, när jag ser onsdagens avsnitt av Greys Anatomy, att jag tappat intresset. Det är lite som att svära i kyrkan och gå in med leriga stövlar på nyvaskat golv, men så är det. Jag kommer naturligtvis att fortsätta följa serien, som den skenheliga person jag är, men det gör mig inget att behöva gå ifrån och pussa E en extra gång eller att byta en blöja på lilleman och bli kvar och gulla med småfötterna.

Jag känner rent utav lite irritation över "voiceovern" som berättar. Klarar man sig inte utan den? Allvarligt: Sex and the city, Gossip Girl och Desperate Housewifes. Borde inte storyn kunna leverera utan tankeröster?

Dessutom: speglingarna som görs i Grays när patienternas privatliv målas upp och definierar de olika huvudkaraktärernas intriger på under halvminuten och man ser inzoomningar när det går upp för den ene att hon borde uppskatta det hon har och när den andre inser att han borde släppa taget.

Och sedan gråter jag, för det är ju så bra i alla fall. Om livet känns lite så där halvjobbigt och jag inte har någonting "verkligt" att gråta åt är det ju superskönt att kunna gråta åt en amerikansk såpa. Jag har en hel lista med gråtfilmer - det är skitbra att ha. Om du inte har det borde du köpa hem. Jag tror att jag ska lägga in en sådan lista i morgon. Ge gärna ett gråtfilmstips om du har!

Parkeringsplatser i stan









...blev det en regnig pysseldag.
E blev stormförtjust och nu trängs
Ramon med polisbilar och räserbilar
i allmänhet. Lägg gärna märke till
att handikapprutan både finns med
och har fått större utrymme än
andra parkeringsrutor.

tisdag 20 maj 2008

Vad händer på tisdagar?

Treåringen frågar varje morgon vilken dag det är och vill gärna veta vilken agenda vi ska följa. Svarar jag t. ex. att det är lördag så vet han att han ska få köpa lite godis och att det blir kvällsmys, medan måndagar kan vara att han går upp till farmor. Han vill att man berättar att: först ska du på dagis och sedan när jag hämtat dig ska vi först åka till bibblan och sedan far vi på ICA... Han vill gärna veta vad som väntar under dagen.

Idag när jag svarade att det är tisdag rynkade han lillgammalt på pannan och bet ihop lite.
- Jag undrar vad som händer på tisdagar.

Sista dagen stockholmarna är här. I morgon följs vi åt till Kallax och skickar hem dem. Det har varit roligt men intensivt den här veckan. E har sovit middag nästan varje dag, vilket han sällan gör annars, och sanningen att säga skulle nog jag ha velat följa hans exempel vissa dagar.

Nu - kaffe.

lördag 17 maj 2008

Vår unge är dopad

Inte bara på bröstmjölk, utan nu har byns utmärkte präst döpt lille I också. Storebror E fick hälla upp vattnet i dopfuntet och det var mycket spännande. Efteråt följde stor familjemiddag med tre sorters tårtor till efterrätt. Sedan knäckte vi en påse godis som vid invägning gick loss på 2,2 kg. Vi var 12 vuxna och 5 barn. Två av barnen var under 4 månader gamla. Kusin E är dubbelt så gammal som kusin Es och kusin El tillsammans om man drar bort spädbarnens ålder i kvadrat. Det här börjar låta som en räkneuppgift på högskoleprovet...

Trevligt var det, men det är skönt att det är över.

Trevlig helg.

torsdag 15 maj 2008

1000 filmer för livet - Film för varje känsla

Mitt senaste impulsköp... Jag gick på Bodéns Bokhandel och väntade på min man som gick och dreglade i hyllorna på Clas Ohlssons när jag såg den här filmboken i en hylla. 1000 filmer för livet - Film för varje känsla. Lite kärlek, ilska, raseri, avund, glädje... You name it. Och så trevlig läsning det blir.

Jag tycker själv att jag ser mycket film och det är högst opretentiöst. Jag tittar inte på svartvita tjeckiska saker och jag håller inte koll på releasdatum för sådant som behandlar revolutioner i Gambia eller vad det nu kan handla om. Jag bara ser film.

Jag anstränger mig inte heller för att komma ihåg namn på skådisar, men det bara finns där. Det är som om hjärnan har upprättat ett arkivskåp där den placerar namn och ansikte så att jag 15 år efter att ha sett Shannen Doherty i Lilla huset på prärien genast kan placera henne när jag ser henne i Beverly Hills 90210. Töntigt - ja, men man vinner faktiskt ofta Trivial Pursuit på dessa kunskaper.

Den här boken har jag bläddrat i och kommit ihåg gamla 80-talsfilmer, kollat upp om gamla favoriter finns att köpa i nyutgåva (t. ex. Scarlet Pimpernel - jajjemänsan) och fått förklarat vissa symboliska drag i klassiska filmer.

Det som kanske är bäst med en sådan här bok är, att vissa filmer som man bör känna till men inte ids se, kan man läsa om och få sammanhangen fullständigt klara för sig. Det finns fler böcker i den här serien, t. ex. 1001 filmer du måste se innan du dör. Lite arbetsskadad är man också som tänker att man kan ha nytta av boken i arbetet också, men what the h*ll, lastbilschaffisarna pratar diesel och förskollärare iakttar sina kompetenta barn.

Yippee kay ay...

tisdag 13 maj 2008

Treåringen fascinerar - igen

Senast i raden av alla goda skratt åt treåringen är när han vid matbordet citerar sin första filmreplik. Den är hämtad ur Ice Age och lyder:
- Han går i vår sallad.

E uttalade följande ord med exakt samma tonfall som noshörningen som yttrar den och sedan höll han på att skratta ihjäl sig åt sig själv. De som känner mig vet att jag själv är en sucker för filmrepliker och blev så stolt över min lille telning = ) Ha, ha. Like a glove!

måndag 12 maj 2008

Min musikaliske treåring

E satt och åt middag här om dagen och tv:n stod lite opassande på i vardagsrummet när Real Gone med Sheryl Crow spelades. Ni skulle ha sett reaktionen på lilleman. Han kastade gaffeln, slängde sig av stolen med fara för eget liv, hoppade över babygymet och slidade in till tv:n.
- Mamma, var är Blixten? frågade han upprört och det tog ett tag för mig att minnas att låten spelas i början av Bilar-filmen. Jag försökte förklara för honom att låten kan spelas fastän Blixten inte visas, men det syntes att han inte trodde på mig.

Han var inte mer än två år när han satt och plinkade på pianot och råkade spela ett visst intervall, när han tittade på mig med klotögon och världens stoltaste leende och sa:
- Lilla snigel!
När han var i den åldern var han tonsäker som sjutton, medan han nu faktiskt låter lite som om han hamnat i målbrottet.

Det coolaste är ändå att låtar som han kan riktigt bra sätter han som smäck när det kommer synkoper som jag själv är otight på. Hur som helst känns det läckert att han liksom bara "har det".

lördag 10 maj 2008

DN bjuder på...

...bildspel med många starka bilder av en pensionerande fotograf.
Absolut sevärt. Det är inte utan att man skulle vilja veta historien
bakom många av bilderna.

Sverige spöar skiten ur ryssarna i hockeyn, inte sportsligt, utan med
knytnävarna. SLJBM (så lite jag bryr mig): dålig produktion, MTV-
nivå på snabba klipp under intervjuer och klatchiga (manliga) program-
ledare som försöker bräcka varandra i sjutton år gamla oneliners. Suck.

fredag 9 maj 2008

Bokgalleri

Jag har upprättat en blogg till - Bokgalleriet - där jag sparar alla tankar kring böcker jag läst fr.o.m. 2007. Jag har inte skrivit boklogg så länge, men tilltalas av att ha en renodlad bokblogg också. Det tar lite tid, men känns absolut värt det.

Jag tilltalades mycket av bloggen enbokomdagen och har kollat lite lästips där.

Tjing!

Operation Ormens huvud - Christina Wahldén

En "vuxenroman" av författaren till bl.a. Kort kjol och Ingen behöver få veta. Här får man möta samma karaktärer som i norrbottensförlagda Till salu och Hedvig Eks arbete med att undersöka kinesiska barns försvinnanden.

Romanen är inte dokumentär på det sättet att allt författarinnan skriver om verkligen har hänt, men faktum kvarstår att mellan 2004 och 2005 försvann 104 kinesiska barn från svenska flyktingförläggningar och ingen vet någonting om vad som hänt dem. Sverige är en mellanlandning när profittörstande personer använder verkliga människor som handelsvara. Det handlar i huvudsak om barn och i de här fallen används de till billig arbetskraft.

Vad gör då Sverige åt de här problemen? Ingenting, eftersom om vi skulle samarbeta med övriga Europa skulle vi bidra till att människosmugglarna i Kina avrättas med dödsstraff och vi kan inte gå med på det. Det är alltså viktigare att smugglarna inte avrättas än att barnen inte far illa.

Som förälder kan man lätt tänka sig in i de kinesiska föräldrarnas situation: deras önskan om att barnen ska få alla möjligheter de inte fått själva, möjlighet till materiellt god standard som de saknar själva, sedan paniken när de inser att barnen försvunnit och att allt som sagts bara är lurendrejeri. Boken berör och upprör och är klart läsvärd.

torsdag 8 maj 2008

På minuten

Vill man bli på bättre humör kan man ladda ner radioprogram. Jag har en hel lista med "På minuten" och jag skrattar högt när jag lyssnar på dessa ordvirtuoser. Var annars får man höra repliker som:
- Jag är inte korkad. Jag har bara lite otur när jag tänker.
- Varmkorven simmar i spadet av sin egen eftertänksamhet.
- Därför är jag övertygad om att Flaubert bara koketterade med sin skrivkramp.

Jag har skjutsat Systeryster till flyget idag och lille I blev visiterad vid säkerhetskontrollen eftersom det tjöt när barnstolen passerade. Daytime drama minsann. Damen vid kontrollen såg honom inte som något större hot utan sa bara att hon önskade att hennes 16-åring skulle vara lika söt. Vad gjorde I? Han fyrade av sitt största leende mot henne. Sedan sket han.

tisdag 6 maj 2008

Betygsättning av lärare

Ibland tänker jag att evolutionen inte bara har stagnerat, utan även börjat gå back. Jag lyssnade till malmöfinnens idé om att låta elever betygsätta sina lärare och jag kom till insikt om att den mannen inte bara är trångsynt, han är okunnig också. Jag behövde inte lyssna länge innan jag förstod att han inte hade någon aning om hur dagens skola ser ut och fungerar.

Hur ska elever kunna sätta betyg på sina lärare, bl.a. utifrån hur läraren satt betyg eller varit rättvis? Rättvis enligt vems kriterier? Jag hade en tjej som bestämt sig för att bli läkare. För att kunna förverkliga denna dröm måste hon ha MVG i alla ämnen. Jag gav henne VG och det fanns inte en chans för henne att nå högre. Hon fick utvecklingsråd och gjorde många fina framsteg, men har man inte språket och analysförmågan så har man det inte. Är det rättvist?

Jag har konsekvent gett en kille som aldrig skrivit en inlämning längre än två A4 MVG för att han är så outstanding i såväl språk som i sin förmedling av tankar och analys. Hans bänkgranne som bestämt sig för att bli författare och som skriver inlämningar på 14 sidor (min begränsning) har VG för att det är så många delar av MVG-kriteriet som inte finns eller kan uppnås. Jag har förklarat betygskriterierna för den tjejen, vi har omarbetat hennes texter tillsammans, hon säger sig ha förstått skillnaden mellan VG:t och vad som skulle krävas för ett MVG, men sedan har hon gjort om alla misstag och därför inte kunnat nå MVG. Skulle hon i en betygsättning säga att jag är rättvis?

För två år sedan hade jag en klass som gav mig erfarenheter jag aldrig trodde att jag skulle behöva få. 12 av 16 fick IG i svenska A, eftersom de inte nådde målen för G eller saknade så stor del av kursen att ett G var otänkbart. Kan ni tänka er deras utvärdering av mig? Rektor var inte heller nöjd, så jag fick inte ha kvar dem året därpå. Jag var inte ledsen över att de togs från mig, men jag är heller inte ledsen över att min efterträdare håller med mig fullständigt i min bedömning.

Tycker jag då att vi har ett bra bedömningssystem i skolan idag? Inte det minsta. Den som kom på den nuvarande betygskalan måste antingen ha käkat svampar som gett oanade verkningar eller så skulle han nog bara kolla om de andra var dumma nog att gå på hans förslag. (Och ja, jag tror att det var en han.) Min gissning är att det är en blandning av båda alternativen.

Jag känner mig arg och be-achig fortfarande. Märks det?

måndag 5 maj 2008

Tacksamhetsdagbok my ass

Vad ska jag tacka för idag? Att mina knölar som jag förvärvade under graviditeten är värre än någonsin och täcker handflator och fotsulor så att det är smärtsamt att gå? Att jag varit hos tandläkaren och uppenbarligen fått en allergisk reaktion mot bedövningssprutan så att jag nu ser ut som om jag har påssjuka? Eller ska jag vara tacksam över att jag nästan hade sönder min bäbis idag när vagnen rullade ner från bron och föll fritt 70 cm så att jag trodde att han landat på huvudet? (Det gick bra, men jag är fortfarande arg och ledsen.)

Idag har jag sagt alla fula ord jag kan och vågar.

Det heliga tretalet

Anna har skickat en utmaning som jag gladeligen antar.

Tre namn jag går under:
Majsan (min man får krypa till korset för den), Mary (syster ysters tilltal) och öh, hörrö (elever och annat löst folk).

Tre saker som skrämmer mig:
Jag är inte så lättskrämd men fasan är: 1. Att något ska hända med mina barn. 2. Att något ska hända med min familj. För att nämna någonting tredje blir det sådant jag kan drömma mardrömmar om, alltså: 3. Fasta kostnader.

Tre saker jag gärna har på mig:
Rena sockar, snygga skor och nya underkläder.

Tre sanningar om mig själv:
Jag tar ingen skit (går säkert under arbetsnamnet Beachen på jobbet nu i min frånvaro), jag hetsar (mot orättvisor, mot idioter i trafiken, mot spydigheter) och jag dömer fort men är bra på att omvärdera. Ändå tror jag att jag är en rätt snäll person - egentligen.

Tre saker jag vill ha nu:
Mer pengar (har varit hos tandläkaren idag), bra husmålarväder och en stor påse godis. Det sista rimmar illa med att jag varit hos tandläkaren, men jag fick beröm för min rena mun så då kanske en ammande kvinna kan få sockerchocka sig själv med choklad på kvällskvisten. Jag lovar att borsta ordentligt innan jag går och lägger mig.

Jag utmanar Kafferepet och Fridasfunderingar och hoppas lära mig mer om mina vänner på detta sätt.

Tjing.

söndag 4 maj 2008

Nästa gång jag klagar...

...på att jag är trött ska jag komma ihåg att mina kompisars barn vaknar 04.15 - varje morgon. Och de har sovit sin första middagslur när mina barn vaknar.

...på att jag har dåligt med pengar ska jag komma ihåg att jag får vara hemma länge med mina barn och se dem växa, och detta ändå med rätt bra betalning.

...på min man ska jag komma ihåg att han bara är en man. Nu menar jag inte på ett manshatande sätt, utan bara att han faktiskt inte kan läsa mina tankar.

...på att jag väger för mycket ska jag komma ihåg att jag ändå är frisk och inte behöver tvångsmatas.

Oprah tycker att man ska skriva tacksamhetsdagbok. Det är nog rätta sidan att angripa sitt liv ifrån. Tre saker jag är tacksam för idag är att jag mår bättre än på länge, min underbara familj och att jag har barnvakt imorgon när jag ska hos tandläkaren.

fredag 2 maj 2008

Mullvad?

Råttår i år? Definitivt. Vi har miljarders, uppenbarligen. Vi har sett tre när vi räfsade och tydligen kan man multiplicera med typ miljarder om man ser en enda. Eller råtta och råtta. Möss och andra ovälkomna kusiner.

Däremot har vi nog mullvad i vårt f.d. potatisland. Först trodde vi att det var "pärowan"(ljudat uttal. Pitemål, jag vet inte vad jag ska härleda ordet till) men det är nog mer åkersork. Nu ligger här högar av jord kring cirkelrunda hål i marken. Visst är mullvaden en elak figur i någon saga, typ Tummelisa? Vad fel det kändes med Tummelisa, men någon liten sagofigur är det.

Jag har läst lite på Internet om vad man kan göra för att bli kvitt problemet. Sedan frågade jag min pappa. Han bara ler och levererar universalsvaret på allt: diesel.
Myror under stensättningen? -Diesel.

Liten skräphög innehållande bl.a. gamla apelsiner där elden har svårt att ta sig? - Diesel.

Mullvad i potatislandet? -En samordnad offensiv där många människor med varsin vattenkanna häller vätska i så många hål som möjligt. Dieselblandat? Bara om pappa själv får välja.

Jag återkommer.